Hogere klanttevredenheid

Een efficiënter bouwproces moet bijdragen aan meer efficiency op de bouwplaats, een betere kwaliteit en een hogere klanttevredenheid. Daarnaast kunnen alle partners uit de keten rekenen op financieel voordeel, zowel de uitvoerende bedrijven als de opdrachtgever. De doelstelling van deze aanpak is de doorlooptijd van het project te verkorten en daarmee de overlast voor en ontevredenheid onder bewoners te beperken.

Stil op het callcenter

Om een oordeel te vellen over de praktische uitwerking van de ketensamenwerking op hun project 'Loven', wil projectopzichter Mart Remeijsen van Tiwos het volgende kwijt. "Wat ik in de praktijk zie gebeuren is geweldig. Binnen een half jaar is de complete voorbereiding afgerond, en dat is uniek voor een project van deze omvang. Op de werkvloer zie ik dat verschillende vakmensen intensief met elkaar samenwerken. Sterker nog, alle vaklieden dragen dezelfde werkkleding. Het besef leeft dat alle ketenpartners van elkaar afhankelijk zijn. Het is zelfs zo dat die mannen niet de uitvoerder met een probleem opzadelen, maar het onderling oplossen." Wat dat scheelt bij het terugdringen van faalkosten laat zich raden.

 • André van der Wouw
  Projectmanager Tiwos

  'Openheid en transparantie'

  De projectmanager van Tiwos benadrukt dat je als opdrachtgever vertrouwen moet hebben in de aanpak van ketensamenwerking. "Dat begint met de keuze van de ketenpartners. Het is geen uitgemaakte zaak dat ieder bedrijf openstaat voor samenwerking in ketenverband. Je vraagt namelijk nogal wat. Met name openheid en transparantie in het financiële verhaal." Dus geen opslag over opslag.

 • Jurgen Verhagen
  Werkvoorbereider Hendriks Coppelmans

  'Hoog vertrouwen in elkaar'

  Werkvoorbereider Jurgen Verhagen van bouwbedrijf Hendriks Coppelmans werkt intensief samen met Van Son. "Er heerst een erg fijne sfeer in verschillende fases van het bouwproces, zowel tijdens de voorbereidingen, in de uitvoering als achteraf. Er is veel vertrouwen over en weer, wat ten goede komt aan het uiteindelijke resultaat."