Vlas isolatie voor een optimale temperatuurregulatie 

Eerder las je in onze blog over de verschillende biobased materialen. Vandaag leggen we graag een vergrootglas op een van deze biobased opties: vlas isolatie. In een tijd waarin de focus op duurzaamheid en milieuvriendelijke oplossingen groter wordt, groeit ook de interesse in alternatieve bouwmaterialen die minder belastend zijn voor het milieu. Een van deze materialen is vlas isolatie, een veelbelovend en ecologisch verantwoord alternatief voor traditionele isolatiematerialen. We duiken in deze blog graag dieper in op vlas isolatie en vertellen je waarom het steeds populairder wordt in de bouw- en onderhoudssector. 

Wat is vlas isolatie? 

Vlas isolatie is een isolatiemateriaal dat geschikt is voor dak-, vloer-, gevel- en wandisolatie. Het product is volledig natuurlijk afbreekbaar en herbruikbaar en wordt vervaardigd uit de overgebleven korte vezels bij de productie van vlas voor linnen. Het is dus een restproduct van de linnenindustrie. Dit maakt het product een natuurlijk en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele isolatiematerialen, zoals glaswol en steenwol. 

Voordelen van vlas isolatie 

Milieuvriendelijk: Vlas is hergroeibaar en heeft een lage CO2-impact. Bij de teelt zijn nauwelijks gewasbeschermingsmiddelen nodig. Het gebruik hiervan draagt daarom bij aan een lagere ecologische voetafdruk en verminderde afhankelijkheid van niet-hernieuwbare, fossiele, grondstoffen. 

Goede isolerende eigenschappen: Het biedt uitstekende thermische en akoestische isolatie, waardoor het de energie-efficiëntie van gebouwen verbetert. Het kan helpen om warmte in de winter binnen te houden en in de zomer buiten te houden. Op deze manier daalt de behoefte aan verwarming en koeling. 

Ademend vermogen: Anders dan sommige synthetische isolatiematerialen, laat vlas isolatie vocht door, waardoor het vochtregulerende eigenschappen heeft. Dit kan helpen om vochtproblemen in gebouwen te voorkomen en zorgt voor een gezonder binnenklimaat. 

Minder toxisch: het is niet geheel vrij van schadelijke chemicaliën en allergenen, er worden namelijk textielvezels en ammonium polyfosfaat toegevoegd als brandbescherming en schimmelwerend middel. Het is wel een stuk minder toxisch dan zijn niet-duurzame tegenhangers. Dit maakt het materiaal veiliger voor zowel installateurs als bewoners van gebouwen.  

Duurzaamheid: deze vorm van isolatie heeft een lange levensduur. Het is volledig herbruikbaar en natuurlijk afbreekbaar waardoor het een circulair en duurzaam materiaal is. 

Toepassingen van vlas isolatie in de bouw- en onderhoudssector 

Vlas isolatie wordt steeds vaker gebruikt in diverse toepassingen binnen de bouw- en onderhoudssector. Enkele van de meest voorkomende toepassingen zijn: 

Spouwmuurisolatie 

Het kan worden ingeblazen in de spouw tussen binnen- en buitenmuren, waardoor een effectieve thermische barrière ontstaat. 

Dakisolatie 

Het kan worden gebruikt als dakisolatie, zowel bij hellende daken als bij platte daken, om warmteverlies te verminderen en het binnenklimaat te verbeteren. 

Vloerisolatie 

Door vlas isolatie onder vloeren te plaatsen, kunnen koudebruggen worden voorkomen. Zo kan de thermische efficiëntie van een gebouw worden verbeterd. 

Akoestische isolatie 

Dankzij de dichte vezelstructuur is het ook geschikt voor akoestische isolatie, waardoor geluidsoverdracht tussen ruimtes daalt. 

Renovatieprojecten 

Deze vorm van isolatie is ook populair in renovatieprojecten, waarbij oude gebouwen een upgrade ondergaan naar de modernere energie-efficiënte normen. 

Dit materiaal biedt een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief voor traditionele isolatiematerialen in de bouw- en onderhoudssector. Met zijn uitstekende isolerende eigenschappen, ademend vermogen en niet-toxische samenstelling, is het een aantrekkelijke keuze voor zowel bouwers als milieubewuste consumenten. Naarmate de vraag naar duurzame bouwmaterialen groeit, neemt het gebruik van vlas isolatie toe. Hierdoor bevorderen we een groenere en gezondere toekomst voor de bouwsector.