Gebruikte bouwmaterialen: wat bestaand goed is, behouden wij

Als duurzaamheidsadviseur ben ik veel bezig met circulariteit en biobased materialen, een onderdeel hiervan zijn gebruikte bouwmaterialen. In mijn functie adviseer ik woningcorporaties over de duurzaamheidsslagen die wij kunnen uitvoeren in het groot onderhoud van hun vastgoed. Veel elementen kunnen we op de lange termijn aanpakken, maar ook kortetermijnoplossingen passeren vaak de revue. Ik vertel je in deze blog graag meer over gebruikte bouwmaterialen en wat we daar allemaal mee kunnen winnen. 

Wat zijn gebruikte bouwmaterialen? 

Het woord zegt het al: gebruikte bouwmaterialen zijn materialen die al eens eerder gebruikt zijn. Deze materialen kunnen bijvoorbeeld ingezet zijn in bouwprojecten en na deze eerste gebruikscyclus gerecycled of hergebruikt worden. De materialen zijn nog van dermate goede kwaliteit en zijn wellicht niet meer bruikbaar voor de functie die ze in eerste instantie hadden, maar kunnen wel op een andere manier ingezet worden. Een aantal materialen die zich hieraan ontlenen zijn bijvoorbeeld hout en glas. Deze materialen kunnen een tweede leven krijgen in nieuwe projecten, dat is de duurzaamheid in onze werkwijze die wij nastreven! 

De voordelen van het toepassen van gebruikte bouwmaterialen. 

Als koploper in duurzaamheid verduurzamen wij voor toekomstige generaties. Het gebruiken van bouwmaterialen die al een eerste leven hebben gehad is daar een onderdeel van dat vrijwel alleen maar voordelen heeft: 

Het inzetten van gebruikte bouwmaterialen is milieuvriendelijk 

De vraag naar nieuwe grondstoffen is vandaag de dag enorm, het hergebruiken van bouwmaterialen helpt deze vraag en CO2-uitstoot te verminderen. De productie van nieuwe materialen vergt namelijk vaak veel energie en draagt bij aan de uitputting van natuurlijk hulpbronnen. Het inzetten van gebruikte bouwmaterialen resulteert in minder energieverbruik. Door materialen te recyclen en opnieuw te gebruiken verkleinen we onze ecologische voetafdruk.

Gebruikte bouwmaterialen toepassen in een project is kostenefficiënt 

Het hergebruiken van bouwmaterialen kan vaak tegen lagere kosten worden ingezet, aangezien het materiaal al aanwezig is en niet opnieuw aangekocht of gemaakt hoeft te worden. Een mooie bijkomstigheid is dus dat het gebruik van deze materialen op een project zorgt voor een lager kostenplaatje, naast dat het duurzaam is. Ook de kosten die komen kijken bij het weggooien van materialen die hergebruikt kunnen, zoals kosten voor afvalverwerking, worden hiermee verminderd of zelfs geëlimineerd. 

Met gebruikte bouwmaterialen bevorderen we circulariteit in de bouw 

Het geven van een tweede leven aan materialen past perfect bij het principe van een circulaire economie. Het doel van circulariteit is het verlengen van de levenscyclus van materialen en het verminderen van afval. Door het gebruik van deze bouwmaterialen verduurzamen we samen de bouwsector en verminderen we de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en hulpbronnen.

Toepassingen van gebruikte bouwmaterialen 

Gebruikte bouwmaterialen kunnen op diverse manieren worden ingezet. Omdat wij onderdelen aan bestaand vastgoed vervangen, krijgen we geregeld materialen terug die nog van dermate goede kwaliteit zijn om te kunnen hergebruiken. Roy, een van onze gespecialiseerde onderhoudsadviseurs, zorgt er op onderstaande foto’s voor dat deze een nieuw leven krijgen. Een toepassing die wij bij Van Son voor gebruikte bouwmaterialen uitvoeren, is het gebruik van oude kozijnstijlen voor het maken van dorpels. Op onderstaande foto’s zie je Roy aan het werk, van de oude kozijnstijl maakt hij een dorpel die we op een ander project kunnen gebruiken. 

Een andere toepassing is het gebruik van laminaten. Op onderstaande foto’s zie je Sharif circulair laminaat bevestigen.

De eventuele uitdagingen van gebruikte bouwmaterialen 

Er zitten onwijs veel voordelen aan het opnieuw leven inblazen van gebruikte bouwmaterialen, maar er zitten ook uitdagingen aan. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de bouwmaterialen nog wel van dermate goede kwaliteit moeten zijn, om ze voor een volgende functie te kunnen gebruiken. Ook kan het een tijdrovend en logistiek complex vormen om gebruikte bouwmaterialen te verzamelen en te verwerken. Van deze laatste uitdaging hebben wij echter geen last, omdat de gebruikte bouwmaterialen die wij gebruiken van onze eigen bouwplaatsen en projecten afkomen. Een mooie cyclus dus, waarin we de materialen na verzameling vrijwel direct door kunnen zetten naar een volgende vorm en Roy ze in een handomdraai getransformeerd heeft op onze eigen werkplaats!

Samen vernieuwen wij vastgoed voor toekomstige generaties 

Gebruikte bouwmaterialen bieden een waardevolle mogelijkheid om de duurzaamheid in de bouwsector te vergroten, iets waar wij ons hard voor maken. Niet alleen voor de korte termijn, maar ook voor de lange termijn en daarbij de toekomstige generaties is het van belang om deze stappen te zetten. Het inzetten van gebruikte bouwmaterialen vermindert de ecologische voetafdruk, bespaart kosten en draagt bij aan een circulaire economie. Door slim om te gaan met materialen kunnen we samen bouwen aan duurzamer vastgoed en een duurzamere toekomst waarbij kwalitatief bestaand goed behouden wordt. 

Bij Van Son zetten we ons in om duurzaamheid in elke fase van onze projecten te integreren. Wij geloven dat het hergebruik van bouwmaterialen niet alleen onze projecten, maar ook het milieu en onze toekomst ten goede komt. Heb je vragen of wil je meer weten over onze inzet omtrent duurzaamheid? Neem gerust contact met ons op of stuur mij een bericht op LinkedIn